dimarts, 6 d’octubre del 2015

De propietaris a productors

Durant les activitats de la 1a Setmana Bosc i Societat -celebrada a Sant Celoni del 26 de setembre al 4 d'octubre de 2015- el Dr. Martí Boada va mencionar diverses vegades la connotació semàntica negativa que actualment té l'expressió “propietari forestal”.

Per a la gent urbana i poc avesada al món forestal, aquesta expressió destil·la burgesia i acomodament, es pensa en una persona que viu de l'explotació de centenars d'hectàrees de bosc. No obstant això, a Catalunya és gairebé impossible guanyar-se la vida de forma exclusiva amb l'aprofitament dels recursos forestals d'una finca. Com es podria modernitzar i fer més fidedigna aquesta expressió?

A partir del que he vist al Quebec, proposo substituir el terme “propietari forestal” per “productor forestal”. En aquesta província canadenca, la primera expressió només es fa servir per qüestions cadastrals, mentre que la segona fa referència a aquella gent que comercialitza els productes forestals de la seva finca. Així, 130.000 propietaris de boscos privats del Quebec s'han federat sota el nom de “Fédération des producteurs forestiers”, i les associacions de propietaris forestals s'anomenen “Syndicat des producteurs forestiers”. A Catalunya, ens hem de felicitar per l'ús, des de l'any passat, de l'expressió “Agrupació de productors forestals”.


Per cert, reprenent les paraules del Dr. Boada, seria també convenient que l'expressió “explotació forestal” fos substituïda per “aprofitament forestal”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada